first_imgArchDaily Architects: ATOMAA Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955890/a-home-for-readers-atomaa Clipboard Products used in this ProjectHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH 5 + PH 5 MiniAssistant Designer:Francesca Luci, Viviana RamiresGeneral Contractor:EDILBM GROUP SRLCarpenter:Workshop MoorFlooring:Materiae MilanoCity:MilanCountry:ItalyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Alberto StradaText description provided by the architects. High above the treetops of one of the most beautiful streets in Milan, the sun fills an apartment with light, where functionality and aesthetics compete for the throne. The house, designed and built in the fall of 2019, narrates the story of those who live within: a young couple with a passion for reading, cinema, design, and music. The architectural project is tailored to the clients’ desires with precision and dedication: the environments retain their original nature but are distorted in aesthetics and colours.A partition divides the original room used for the kitchen, obtaining – on the one hand – a compact dining room characterized by decorative wallpaper, a legacy of British domestic spaces, and – on the other – a minimal, elegant, and functional kitchen. The existing living room, well defined by walls, corridors, and a washroom, changes its face and becomes a large open space, characterized by a colourful floor in concrete grit, which creeps into every room.Save this picture!© Alberto StradaSpace opens, through a sequence of large portals, towards the kitchen and the dining room on one side, and towards a reading-nook and bow-window, towards the east. The act of opening continues to the study/guest room through a series of large portal doors. The latter, however, completely integrated into a long bookcase, hides panels of an intense yellow, which provide a defined division between the entertainment and private spaces. The bathroom is not a secondary environment: a real salle de bains has been designed with the aim of obtaining refined and tailor-made environments, coherently integrating the room intended for comfort services in the domestic space.Save this picture!© Alberto StradaThe bathroom is divided into soft and fluid spaces that welcome a series of design objects carefully selected in partnership with the clients. The shower is a “passage” element that connects the master bathroom, accessible from the bedroom, to the secondary guest bathroom. This functional transition both eliminates additional distribution spaces to the services and filters the light coming from the master bathroom to the secondary bathroom, through the large integrated high-level window.The search for colour is fundamental in the design process: in this environment, pastel pink and dark green alternate elegantly, creating a bright contrast with the matte black finishes chosen for the taps, the profiles of the shower box, mirror, and washbasin. The bedroom and the study, on the other hand, maintain their antique style, with the original recovered parquet floors. These two rooms are bound to the rest of the home through a number of arched portals which allow one to expand one’s field of view and fill the home with natural light.Save this picture!© Alberto StradaThe arch and the curve are certainly two key elements of the project: they can be found in the bathroom, in the furniture, and in the internal doors in a playful interpretation of the clients’ dreams. The project, while not upsetting the original layout of the house, gives the new owners flexible spaces, brightness, wide fields of view, and a succession of varied environments that are always in communication with each other.Save this picture!© Alberto StradaProject gallerySee allShow lessCall for Submissions from the Istanbul Design Biennial: “Designing Resilience”Call for SubmissionsRAW Exhibition, Call for submissionCall for SubmissionsProject locationAddress:Milan, ItalyLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share CopyApartments•Milan, Italy A Home for Readers / ATOMAASave this projectSaveA Home for Readers / ATOMAA ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955890/a-home-for-readers-atomaa Clipboard “COPY” Photographs Year:  Projects Area:  95 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” 2020 Manufacturers: AutoDesk, Louis Poulsen, &Tradition, Artemide, Farrow and Ball, Kartell, Ligne Roset, VitrA, Adobe Suite, FLOS, Plinio il Giovane, Samsung Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Apartments A Home for Readers / ATOMAA Photographs:  Alberto Strada Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyAbout this officeATOMAAOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsMilanOn FacebookItalyPublished on March 12, 2021Cite: “A Home for Readers / ATOMAA” 12 Mar 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Alberto Strada+ 26Curated by Paula Pintos Share Italylast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *